Niezwykle barwną i aromatyczną opowieścią na temat historii win ziołowych i dawniej stosowanych receptur uraczył nas w czwartek, 12 grudnia 2024 r. Michał Szymański – autor projektu edukacyjnego „Pracownia Alchemika”. Jak podkreślał prelegent, przyrządzanie win ziołowych było w dawnych czasach jednym z ważniejszych elementów sztuki aptekarskiej. Wina ziołowe (znane dziś jako grzańce) były ważnym działem medycyny, gdyż spełniały przede wszystkim funkcje lecznicze.
Podczas prelekcji zaprezentowana została cała gama przypraw ziołowych i korzennych służących do przygotowania grzańców. Te bardziej znane jak cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, ale także te zupełnie nieznane, a nadające napojom niezwykły smak i aromat jak arcydzięgiel, galgant, aframon czy pieprz długi. Słuchacze mogli nie tylko powąchać specjałów, ale także skosztować przygotowanych w trakcie spotkania trunków: klaretu czyli wina białego z przyprawami i hipokrasu czyli wina czerwonego z dodatkami.
Było bardzo smakowicie i aromatycznie! Prawdziwy przedsmak zbliżających się Świąt!